Genbrug

Af Peter Olesen 10

Vi er rigtig gode til at genbruge i Danmark. Ikke kun vores affald som aviser, pap, flasker og dåser. Men også væsentlige og gode bygninger, der sagtens kan anvendes til noget andet end oprindelig tænkt. Jeg har i mange år samlet på fornuftige og løfterige eksempler på god genanvendelse af gamle bygninger til nye formål: gamle pakhuse, gamle kirker, hospitaler, gasværker, elværker, stationsbygninger, toldbygninger, bryggerier, sukkeraffinaderier, spinderier, fabriksbygninger, forlystelsessteder, palæer…jeg kunne blive ved. Vi er rigtig gode til det, og det ikke kun i hovedstaden. Det er overalt i landet. Et elværk i Slagelse blev kulturhus. Det samme i Horsens. Et sukkerkogeri blev teater i Odense. Og en toldbod i Aalborg blev uddannelsessted.

                      Da denne blog ofte er kritisk, vælger jeg denne gang at tage et positivt emne op, et emne, der peger fremad og roser de initiativtagere, der har evnet at se muligheder og har udnyttet dem – til glæde for mange. Mandag den 30.3.09 udkommer min nyeste bog om ”Genbrugte huse” i København, og her gennemgår jeg 25 udvalgte eksempler fra hovedstaden. Holmens Kirke var oprindelig smedje, Nikolaj Kirke er nu kunsthal, restaurant Custom House var toldbod, Frederiks Hospital er i dag Kunstindustrimuseum, Eigtveds Pakhus var skindpakhus nu udenrigsministerium, Gemini Residence og Pressesiloen var pakhuse i Soyakagefabrikken på Islands brygge, i dag er de bolighuse. Ligesom Wildersgades Kaserne. Og sådan kan jeg blive ved. Vi kender jo nok også næsten alle sammen historien om Østre Gasværk, der ved Morten Grunwalds kloge mellemkomst blev teater eller Prinsens Palæ, der blev Nationalmuseum. Eller restaurant ”noma”, der holder til i Nordatlantens Brygge, der tidligere var Grønlandske Handels Pakhus, men nu foruden ”noma” huser udstillingslokaler for Nordatlantens Brygge, Islands Ambassade og repræsentationslokaler for Færøerne og Grønland. Eller hvad med TV2 Lorry, der holder til i et gammelt forlystelsesetablissement på Frederiksberg og teatret Edison i det gamle elværk tæt derved i samme kommune.

Senest er der lanceret et nyt projekt for indretning af en CO2-neutral by indrettet den store lyseblå gasbeholder i Valbyparken. En genial idé. God form for genbrug!

Jeg kunne blive ved, men slutter bare eksempelrækken med Trekroner Bryggeri, der i dag er hjemsted for 3F og Frederiksberg Station, der er blevet til café.

                      Kun fantasien sætter grænser, og det kan da være både meget nyttigt og fornøjeligt, når man færdes rundt i byen, så også at vide, hvad her egentlig var for funktioner før – end dem vi kender i dag.

                      Så værsgo at tage en positiv tur rundt at kikke på genbrug. Det kan være rigtig hyggeligt, lærerigt og oplevelsesrigt. Man får så meget at vide om sin by, hvis man er nysgerrig.

                      Og så for resten: Berlingske har besluttet at lukke denne blog meget snart. Nogen vil glæde sig, ved jeg. Hvad andre vil, ved jeg ikke? Så dette er om ikke den sidste, så en af de sidste.

10 kommentarer RSS

 1. Af Kim Olsen

  -

  Som lovet en positiv blog – godt gået og helt rigtigt set! Bådsmandsstræde kaserne kunne også være nævnt omend det kun er for en sluttet kreds:)
  Nu venter vi så bare på at Nyboder bliver genbrugt til beboelse. Prøv at spadsere en tur imellem de gule længer. Tomme lejligheder og forfald overalt. Sørgeligt og dumt for det bliver rigtig dyrt at udbedre til sin tid.

 2. Af Kim Olsen

  -

  Lidt mærkeligt at bloggen skal lukkes. Der må da være spalteplads nok på internettet eller hur?

 3. Af Christian Poulsen

  -

  Hvad så Peter, vil du fortsætte dit skriveri på en anden blog eller en personlig blog måske? Ville meget gerne læse mere om din tanker og gøren i det daglige. Hvorfor lukker Berlingske din blog ned?

 4. Af jh Pedersen

  -

  Ja, hvorfor ialverden lukker berlingeren din blog. Kunne de ikke istedet lukke Ellemans blog?

 5. Af Esben Godiksen

  -

  Et ægte blogINDLÆG (ikke “en blog”, brug sproget korrekt – en blog er en samling af blogINDLÆG) har links til andre blogindlæg fra andre debattører. Den indgår i en levende og gensidig debat i blogosfæren frem for at leve sit eget indesluttede liv uden nogen form for reference til den omkringliggende verden. Bloggen er bare blevet brugt til klummeskrivning uden en eneste form for reference til omverdenen.

 6. Af Kim Olsen

  -

  @Esben Godiksen
  Således oplyst kunne man vel med rette spørge: Hvad har dit BLOGINDLÆG at gøre med omverdenen?
  Skulle BLOGINDLÆGGET ikke have været stilet til Dansk Sprognævn? :)

 7. Af S. Hede

  -

  Genbrug er godt. Gammelt er godt, men nyt er også godt -også blandt gammelt. Det er fremragende at se gammelt og nyt harmonere med hinanden. Så hr. Peter Olesen, kan De ikke sørge for, at vi får Eric van Egeraats huse til Krøyers Plads bygget? De huse ville harmonere så smukt med de gamle genbrugte pakhuse. I øvrigt:

  HVORFOR I HEDE HULE LUKKER LISBETH KNUDSEN DENNE ARKITEKTURBLOG? Der er da ingen andre, er der? Tag jer sammen Berlingske, er I snart andet end pop og gratisaviser?

 8. Af Jens Børgesen

  -

  Til Kim Olsen: Du har vist ikke forstået ret meget. Esben Godiksen skrev en KOMMENTAR til et BLOGINDLÆG. Kommentarer er ikke forpligtet til at forholde sig til omverdenen. De forholder sig derimod primært til blogINDLÆGGET.

 9. Af Kim Olsen

  -

  @Jens Børgesen
  “Til Kim Olsen: Du har vist ikke forstået ret meget.”
  Næh, man er jo ikke forpligtet ud over sine evner. Lidt naivt troede jeg at indlæggene her drejede sig om arkitektur. Således yderligere oplyst vil jeg gå smilende ud i foråret, i erkendelse af at jeg også i dag har lært noget nyt:)

 10. Af Ida Auken

  -

  Til alle interesserede i Valby Gassilo – tjek hjemmesiden http://www.valbygassilo.dk samt dagens papirudgave af Berlingske.

  Tak for bloggen, Peter.

  Dbh Ida Auken

Kommentarer er lukket.