Tillykke København – uden Ritt

Af Peter Olesen 58

Tillykke København – nu snart uden Ritt Bjerregaard. Ritt har, set med mine briller, ikke været god for København. Hun har ladet sig vælge på valgløfter, hun langt fra har kunnet holde eller indfri: 5.000 billige boliger til 5.000 kr. på 5 år. 12 boliger blev det til. Alene den ville være vanskelig at gå til valg på igen – og samtidig forvente at vinde anden gang. Så hun gør sit parti en tjeneste ved at stoppe nu, ikke helt nu, men 31.12.09.

                      Set med mine briller, der ser æstetisk og arkitektonisk på København, har hun ikke været sin by en god overborgmester. Hun har altid haft sig selv og magten som første prioritet, uanset hvad. Hendes forgængere har kunnet samarbejde bredt og til flere sider, uanset om de hed Weidekamp eller Kramer, Kramer kunne især samle og samarbejde. De godt 3 år med Ritt har vist helt andre takter, og det har ikke været kønt at skue eller godt for byen. Ritt har ikke kunnet samarbejde, hvorfor hun også reelt ville være i fare for at tabe overborgmesterposten, både nu hvor hun går, og hvis hun var blevet. Så meget har hun slidt på partiets troværdighed.

                      Ritt Bjerregaard har ikke haft held til at tackle problemerne omkring Ungdomshuset eller nu bandekrigen. Hun har villet bygge højhuse indenfor voldene, men blev stemt ned. Hun fik ikke gennemtrumfet at bygge på Kløvermarken. Hun sagde nej til en gratis bro mellem Operaen og Skuespilhuset. Hun har gudhjælpemig lovet at låne Den lille Havfrue ud, i stedet for en kopi. Hun har villet bygge tæt overalt, hvor folkets protester ikke har talt en døjt. Hverken ved Kløvermarken, Carlsberg eller F. L. Smidth. Hun har ikke kunnet holde på sine samarbejdspartnere, de radikale brød med hende, vel primært på grund hendes samarbejdsform og hendes velkendte arrogance. Hun har set med manges øjne sit væsen imod sig, hvor meget hun end smiler.

                      Så tillykke København. Det kan kun gå bedre. Uanset hvem, der vinder. Og hvem der opstiller som socialdemokraternes overborgmesterkandidat.

                      Tillykke København – der skal nye kræfter til!

58 kommentarer RSS

 1. Af Lasse G

  -

  Jo flere, der skriver på denne blog, jo mere rablende bliver den.

  Hvor bliver Peter Olesen af? Det var ham, der gav bolden op.

 2. Af Jacob Andersen

  -

  Kære Peter Olesen

  Eftersom dine briller – efter eget udsagn – ser æstetisk og arkitektonisk, burde din kritik af Ritt måske overvejende handle om sådan. Men linierne bruges overvejende på udsagnet om politiske konstelleationer bag forligene. Har du glemt Kramers kalvebod brygge – siden han lige pludselig er at foretrække? Du nævner Carlsberg og F.L. schmidt som problematikse byplaner. Det er selvfølgelig spørgsmål om smag og behag. men faktum er, at de alle har bred opbakning blandt partierne i kbh. (enhedslisten er undtagelse, men det er de jo altid)

  Når du fremhæver Ritts forgængere og problematiserer de større nye byggerier i kbh -er det så helt banalt ikke bare et udtryk for, at du har det svært med forandringer med mindre der en meget lang tilvænningsperiode?
  Eller vil du virkelig hellere have Kramers Ørestad! Weidekamps sorte firkant på Nørrebro!

  jeg vil ikke, tak.

 3. Af Peter Olesen

  -

  Kære Jacob Andersen
  Jeg nævnte overhovedet kun Kramer i forbindelse med at skabe forlig og at kunne samarbejde, skabe god stemning intet om hans resultater, slet ikke om Kalvebod Brygge.
  vh PO

 4. Af S. Hede

  -

  Læs Peter Olesen blog-indlæg “Kvæsthusbroen -så brug den dog!” Ritt Bjerregård blokerer for, at der, som Kramer Mikkelsen havde indgået aftale om med staten, kan komme en parkeringkælder samt park ved det nye skuspilhus. Det hele finansieret med private midler -kvit og frit. Nu ligner området ved Kvæsthusbroen noget, der er løgn. Det er ikke København værdigt. Som et pattebarn skamferer Ritt området for at holde en enkelt parkeringskælder væk -bare hun får sin vilje.

 5. Af M. Larsen

  -

  95 % af alle blogindlæg – ikke bare her hos Peter Olesen – men også Poul Høis og Søren Pinds blogge blåstempler Ritt Bjerregaard som fire årtiers største politiske fiasko, hvilket må være dansk rekord.

  Og det er faktisk helt uden sidestykke, at man ikke bliver rost, når man går af. Jeg tror ikke, jeg kan mindes en afgående politiker, som ikke er blevet (skam-)rost til skyerne den dag, han/hun bekendtgjorde sit exit fra den politiske scene. Måske af høflighed, men alligevel – altid positivt – selv af politiske modstandere. Nyrup, Jelved, Lykketoft, Schlüter, Krag, Bendtsen: Nok lidt kritik her og der, men altid overskygget af ros.

  Men ikke Ritt Bjerregaard: Her bliver det ved kritikken. Og efter min mening er det også helt i orden. Her er lidt løst og fast, stort og småt fra hendes generalieblad:

  Måske den værste undervisningsminister, Danmark nogensinde har haft: Taber en generation på gulvet, ”hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære”.

  Tilbageholder storebæltsfærgen, tilpamper sig kæmpelejlighed til spotpris, ekstravagerer på Ritz i Paris, fornyer sit kontor på Rådhuset for millionbeløb.

  Er en katastrofe som EU-kommissær, der får andre lande til at trække på smilebåndet ad Danmark, jf. bl.a. Ritts dagbog.

  Lukker Nørrebrogade, så den overlades til at blive Københavns nye ghetto – livløs, uhyggelig og derangeret. Forhindrer privatfinansieret parkeringskælder ved Skuespilhuset, forhindrer bro til Operaen og omdirigerer trafikken ad besynderlige omveje derud, viser sig magtesløs ved bandekrigen og ungdomshuset, forsøger at flytte aben over på regeringen og camouflere sig som landspolitisk guru med sin Røde Skole, skruer parkeringsafgifterne i vejret til sindssyge højder.

  Ritt har virkelig nået at sætte sig på mange fine politiske taburetter i fire årtier, men skal jeg være ærlig, tror jeg, at man politisk har ladet hende få taburetterne, fordi man frygtede Ritts hævn, hvis hun ikke fik det, som hun ville have det.

 6. Af Lasse G

  -

  Du er endt som en medløber, Peter Olesen, for alle de ting i den offentlige debat, som jeg ved er dig imod.

  Din blog – og andre af berlingerens blogs – har lukket op for en slampøl af irationelt had til Ritt Bjerregaard. Man kan tilsyneladende sige alt her uden mindste form for dokumentation eller belæg.
  Temaet sýnes at være: VI HADER ALT, HVAD HUN STÅR FOR… vi ved bare ikke, hvad vi snakker om.

  Og du åbnede ballet – det er fandeme uhyggeligt.

 7. Af Anette Maaløe

  -

  Ritt går af, og det forekommer mig at være en helt fornuftig beslutning. Det er svært at gennemskue om det har været evnerne eller engagementet, der ikke rakte. Jeg håber at de påbegyndte projekter, der er stoppet på halvvejen, vil blive revurderet af den næste borgmester.
  Personligt står jeg meget uforstående overfor lukningen af Nørrebrogade. Jeg har selv haft butik i Blågårdsgade i 12 år, og vi er mange butiksindehavere der har kæmpet for vores butikker. Og vi har klaret skærene, vænnet os til at der ikke var noget at lave torsdag efter 15 pga 69-demoer, stået foran vores facader så ruderne ikke skulle blive smadret under gadekampe, vi elsker vores bydel på godt og ondt og har et helt særligt forhold på tværs af baggrund,butiksgenre og nationalitet.
  Vi kan klare alt. Undtagen lukning af nørrebrogade!!! Vores kunder kan ganske enkelt ikke komme ind til vores butikker. Det resulterer lynhurtigt i butiksdød og et forladt område. Personligt er min omsætning gået tilbage med 80%. Og sådan er det for de fleste på Blågårdsgade og Nørrebrogade.Jeg må fyre mine ansatte. Og formodentlig lukke. Hvad der fra politikernes (Klaus Bondam og Ritt B, blandt andre)taburet skulle være en forkromet løsning med et 100 mio. kroners projekt med træer og brede cykelstier, ligner allerede nu en stor fadæse.Eftersom pengene alligevel ikke helt var der nu, hvor den store ombygning skulle foregå, har man så valgt at kalde det forsøgsfase 2. Resultatet er en sørgeligt grim og amputeret bydel, vores latinerkvarter med liv, liv,liv, bløder. Det er blevet en mantra for politikerne at sige, at folk også var dybt utilfredse da Strøget blev lavet til gågade. De meget store forskelle på indre by og Nørrebro behøver jeg vist ikke at uddybe her.

  Det burde ikke være så svært. Se en god løsning de har lavet på Gl Kongevej, hvor man har lavet båse og fartchikaner. Det er pænt og effektivt.

  Vi har brug for udefrakommende på Nørrebro. Og Kbh har brug for et levende Nørrebro.

 8. Af T HA

  -

  Ritt efterlader sig et eftermæle som enestående god til at sikre sig vellønnede og betydningsfulde stillinger, ikke mindst med lukrative pensionsordninger.
  Til gengæld ligger det lidt tungt med egentlige politiske resultater.
  I skrivende stund kan jeg kun erindre en kortvarig positiv periode for hende som fødevareminister. Som undervisningsminister kørte hun det danske uddannelsessystem i sænk.
  Som kommissær gjorde hun sig umulig med personlige perfiditeter mod kollegerne i EU.
  De politiske bedrifter i øvrigt har bestået i ligeartet pinlig henleden af opmærksomheden på hendes egen person. Hotelregninger, pamperlejligheder osv.
  Ret beset er hun vel galt afmarcheret, reelt hjemmehørende blandt de konservative.
  Intellektuelt er hun et rent bluff nr. hvad selv mere velforsynede partifæller har påpeget.
  Som overborgmester kan man kun se frem til udskiftningen, forhåbentlig med en solid nordjysk tilflytter.
  Godt og komfortabelt otium, Ritt!

Kommentarer er lukket.