Graffiti-svineriet

Af Peter Olesen 152

Graffiti–svineriet breder sig med lynets hast. Efter en periode med lidt ro på har graffiti-svineriet igen fået et så voldsomt omfang, at det er ved at være stærkt foruroligende. Overalt i København – og desværre også mange andre steder i landet – breder graffiti-malernes griseri sig så meget, at der bør og må gribes ind. Alene i mit Valby med små 40.000 indbyggere er nærmest ikke en eneste etageejendom gået ram forbi. Og daglig ser jeg graffiti-afrensningsfirmaer på arbejde med deres højtrykskanoner. Ca. 6.000 kr. for at afrense stueetagen på en ejendom af normal størrelse.

                      Det er desværre igen med graffiti som med vores store problem med at smide affald fra os overalt, ikke kun i byerne, men også langs landevej og motorveje. Man kan få helt ondt i sjælen af at se på det.

                      Jeg ville meget hellere bare være positiv og rose alt det bedste, men nogen gange er det altså på sin plads at påtale nogle af vores store æstetiske problemer. Derfor denne blog:

                      Er der da for pokker ikke nogen, der kan pågribe de banditter, der ikke har andet at tage sig til end at tilsvine folks nydelige ejendomme med deres hæslige tegn og gerninger. Ser man dem fra en vindue eller en altan, så ring straks til politiet, hvis ellers de kommer. Råb graffiti-svinene an, tru dem og hæld evt. en spand varmt eller iskoldt vand i hovedet på dem, mens de er i gang med deres lyssky gerninger. Måske skal man ikke anbefale at pågribe lømlerne, det kan være farligt. Men tag så eventuelt et foto af dem og vis det til politiet.

                      For hvorfor skal dette irriterende fænomen have lov at brede sig igen i et så voldsomt omfang? Det er ikke til at holde du at se på. Det er både husmurene, dem af sten og de malede og pudsede. Det er døre og porte, og det er de grimme elkabelkasser, der står overalt. Intet går ram forbi, og vi må snarest forsøge at få bugt med de dumme kanaljer, der åbenbart mangler noget fornuftigt at tage sig til, og som åbenbart får sig et kik ved at genere andre med deres dumme forehavender.

                      Alene mit boligkvarter mellem Valby Station og Vigerslev Allé er for tiden så slemt svinet til, at man kan blive hel mismodig af at se på det. Og området ved Valby Ældrecenter og nabohuset med Valby Frikirke er så maltrakteret af ligegyldig og dum graffiti, at man tager sig til hovedet. Prøv også en gå- eller cykeltur gennem den langstrakte og tredelte tunnelpassage under jernbanen mellem Lyshøjgårdsvej og Valby Langgade. Hold da op et graffiti-svineri. Man spørger sig selv, hvem der dog kan have glæde af at genere sine medborgere så gevaldigt.

                      Vi må se at få alvorligt fat i nakken på dem. Skulle vi ikke alle sammen se, om vi ikke kan nå at knalde en graffitimaler – eller i det mindste tage vedkommende på fersk gerning og få ham eller hende meldt til politiet?

                      Som en graffiti-afrenser sagde til mig forleden: Det har aldrig været værre.

152 kommentarer RSS

 1. Af Morten Larsen

  -

  Så kører debatten endnu engang i ring for nogle; er graffiti kunst eller hærværk, som om det ene udelukker det andet. Kunst er ved gud ikke helligt, heller ikke kunstnerisk udført graffiti. Om det så var Van Gogh der overmalede hele den indre by uden husejernes tilladelse, ville det være hærværk. Nu er det mest “Van Gak”, efter de fleste af udgydelserne at dømme. Graffitifolket har naturligvis en interesse i at kunne “legitimere” deres udfoldelser og overgreb, der selvretfærdiggøres med floskler som “kreativitet” og “flotte farver”, og dén er der mange naive sjæle der hopper på, men hærværk er det nu alligevel. Det er i øvrigt ganske pudsigt at konstatere, at der ikke noget som helst nyt i de megalomaniske skriblerier, der nu ses i Nordjælland og f.eks. Hyskenstræde. Der har i årtier været forøvet tilsvarede hærværk på tog m.fl. steder, uden at det har vakt den helt store forargelse. Men det har jo også “kun” været til gene for dem der har været nødsaget til at rejse kollektivt. Nu står graffitien så pludselig foran folks private havelåger, ja hvem ved; måske bliver det også progressivt at overmale folks biler (de er jo forsikret), og så bryder forargelses hylekor pludselig løs. Tankevækkende…

 2. Af M E

  -

  Mit sidste indlæg her..
  Hærværk er efter min mening, når man “fjerner” noget. Med graffiti tilføjer man noget. Om man kan lide det eller ej, er en smagssag.
  Og lige til Morten Larsen: Det er mega lækkert at se at graffitien er begyndt at blomstre op i nordsjælland! Hvis vi nu alligevel skal være så globaliserede alle sammen, hvorfor så ikke tilføje elementer fra alle samfundslag og miljøer overalt? Props herfra til de nordsjællandske kunstnere!

Kommentarer er lukket.