Tarvelige Købmagergade

Af Peter Olesen 23

Købmagergade i København ser forfærdelig ud. Alle, der kender København, må utallige gange have stønnet opgivende over at skulle færdes gennem den tarvelige Købmagergade med den totalt hullede belægning. Tænk at Københavns Kommune igennem så mange år har villet være den usle tilstand bekendt uden at gøre noget som helst reelt ved problemet. Man tror, det er løgn, at der i den 2. væsentligste gågade i hovedstaden, skal se så slemt ud. Mange, mange dårligt holdbare cementfliser er flækket i brug og er i stedet lappet med tarvelig asfalt – gennem, tror jeg, efterhånden flere årtier. Jeg husker selv kun Købmagergade som tarvelig og ikke til at vise frem for fremmede. Flere ansvarlige overborgmestre og fagborgmestre, og med dem hele borgerrepræsentationer, burde skamme sig. Gad vide hvor mange brækkede arme og ben, den usle og hullede belægning har på samvittigheden gennem alle årene?

Heldigvis er der nu lysere tider på vej, ikke lige i morgen, men måske om nogle år. Det nuværende bystyre har endelig besluttet sig til at gøre noget ved problemet, det kunne da også lige mangle andet. Men først skal der tegnes og planlægges, så skal der graves og regeres i årevis, og så skulle der engang ad åre måske være en mere anstændig Købmagergade at færdes gennem.

Købmagergade er en af Københavns tættest befærdede gader, som forbindelsesled mellem Nørreport Station og Strøget og Slotsholmen. Den burde for længst have set helt anderledes ud.

Ikke en eneste af forholdsvis rige Københavns gader burde se sådan ud. Flækker en flise eller en granitsten, bør den skiftes ud, og selvfølgelig ikke lappes med asfalt. Vi kan ikke være det bekendt. København har trods alt gjort noget ud af Amagertorv, Højbro Plads, Rådhuspladsen og Nytorv og Gammeltorv og en del andre torve og pladser. Men andre steder rundt omkring i byens gader og stræder kniber det, og det bør høre op.

Andre danske byer gør meget ud af deres torve og pladser og især af den almindelige gadebelægning. Byer som Aalborg, Køge, Ringkøbing, Aabenraa, Horsens, Herning, Assens, Allinge, Helsinge og Frederikshavn ofrer store beløb på gode gulve i gadeplan. Det bør København også – overalt i byen. Så dårligt spiller klaveret vel heller ikke?

Så se venligst at få sat gevaldigt og effektivt skub i tingene og ikke tøve længere. Vi er garanteret mange, der ikke gider se på og færdes igennem tarvelige Købmagergade meget længere.

23 kommentarer RSS

 1. Af Kim Olsen

  -

  Enig!
  Men hvis man skal råbe Bondam og Bjerregaard på rådhuset op, skal argumentet nok være at Købmagergade byder på elendige forhold for cyklisterne. Prøv selv at gå gennem gaden en tidlig morgen – hvis du tør…..

 2. Af Finn Bjerrehave

  -

  Et byrum med asfalt er ukultur,tag til Tyskland min ven så kan i lære hvordan man passer på sine huse byrum, og tag færgen til Rostock der kan rejsen udspringe, og i Jylland kan man begynde i Harrisle (gammel Dansk by) der er ingen undskyldning for ikke at have oplevet et flot byrum.VH.Finn Bjerrehave Vig

 3. Af J.P. Lorentzen

  -

  Jamen vi ved da alle , at Ritt Bjerregaard-Klaus Bondam-styret har vaeret og stadig er noget naer en ren katastrofe for Koebenhavbs indre by og for en fornuftig og anstaendig byudvikling.

  Medens Bjerregaard-Bondam har vaeret optaget af metropoldroemme med skyskrabere her og der og i Tivoli og paa Christianshavn , ungdomshuse og Christiania plus bilfri by uden nogensteder at stille bilerne ,saa har rodet, snavset , gadekriminalitet og trafikalt kaos i virkelighedens verden bredt sig over det hele.

  Koebmagergades slumlignende gadeloeb er desvaerre kun en lille del af Koebenhavns aestetiske problemer og funktionelle nedtur.

  Og der kan ikke forventes nogen bedring med de typer , der nu sidder ved fadet paa raadhuset.

  Men et lyspunkt er det da , at baade SFs og Enhedslistens folk er begyndt at se paa sagerne fra indbyggernes og de handlendes synspunkt og tage selvstaendig stilling til disse spoergsmaal , som jo er saa enormt vigtige for byen og dens indbyggere.

  Taenk hvilken perle Koebenhavns City igen kunne blive,
  ved rensning og retablering af regulaere aabne torverum paa raadhuspladsen, kultorv-hauser plads , groenttorvet og pladsen ved frihedsstoetten,
  ved ordentlige gadebelaegninger og ikke blot paa det staerkt noedlidende koebmagergade samt ved rensning og omlaegning af hele den triste noerrevold til een lang, bred og sammenhaengende boulevard med flere raekker af traer og graesplaener og blomster i midten.

 4. Af Adam pedersen

  -

  Hold da ferie en gang uoplyst brokkeri. Sidste år løb en arkitektkonkurrence af stablen. Den blev vundet af tegnestuen polyform, og fik trods alt nogen mediedækning. Men Peter Olesen opdagede det altså ikke lige.

  Tidsplanen for projektet ser således ud (fundet på kommunens hjemmeside om projektet, der findes ganske nemt ved at skrive “købmagergade” i googles søgefelt):

  August 2008 – januar 2009: Udarbejdelse af projektforslag

  Februar 2009 – oktober 2009: Hovedprojektering og udbud af anlægsentreprise

  Oktober 2009 – december 2009: Politisk behandling

  Januar 2010 – december 2011: Anlægsarbejdet udføres

  Jeg ved ikke om dette er hurtigt nok til Peter Olesen. Under alle omstændigheder virker det ekstremt tyndt, blot at brokke sig i blinde på denne måde.

 5. Af Jørgen Svendsen

  -

  “Men først skal der tegnes og planlægges, så skal der graves og regeres i årevis, og så skulle der engang ad åre måske være en mere anstændig Købmagergade at færdes gennem. ”

  Manden kan jo ikke andet end at brokke sig på et uoplyst grundlag.

 6. Af Adam pedersen

  -

  “Men først skal der tegnes og planlægges, så skal der graves og regeres i årevis, og så skulle der engang ad åre måske være en mere anstændig Købmagergade at færdes gennem. ”

  … ja, hvad ellers? Man er om jeg så må sige nødt til at slå sømmet i væggen før billedet kan hænges op.

  Eller er der nogen forslag til hvordan man gør det mere effektivt? Bør man springe den politiske behandling over? Eller de offentlige høringer? Selve planlægningen og projekteringen er nok svære at komme uden om. Og grave… ja, det er man jo nok også nødt til at få gjort på et tidspunkt…

  Det er muligt at Peter Olesen er hverken arkitekt, planlægger eller ingeniør – men når man beskæftiger sig professionelt med byer og byudvikling, bør man måske som minimum sætte sig grundlæggende ind i den slags processer.

  Når man ikke gør det er resultatet som her – en bedrevidende og virkelighedsfjern sludder for en sladder, for et ualmindeligt lydhørt publikum af allerede troende.

  For hulen da – det er et supervigtigt emne. Kære Peter Olesen, tag dig dog sammen og kvalificer kritikken!

 7. Af Peter Olesen

  -

  Adam-og Jørgen-selv-brokkehoveder. Selvfølgelig kender jeg godt processen og planen, men der er stadig langt til 2011, og det er vel ikke forbudt at debattere en gadestræk i København, som MEGET længe har set forfærdeligt ud.
  Og som de ansvarlieg har forsømt i overordentlig lang tid. Dette er en blog om arkitekturr i hverdagen, og det er friviligt at deltage. Jeg elsker København, men ikke for enhver pris og ikke overalt, bl.a. dette handler denne blog om.
  Venlig hilsen Peter Olesen

 8. Af A B

  -

  jamen søde ven, hele København er da tarvelig, billig, grim, nedslidt og provinsiel (nybyggerierne). Det kan da ikke komme bag på nogen. Hvorfor? -Vi er en nation af nærigrøve, kreilere og bønder. Det har ikke været anderledes, det bliver åbenbart heller ikke anderledes, eftersom syv år med økonomisk boom kun har skabt mere forfald og platckitch (demokratisk valgte nærige, uvidende bonderøve, der stort set repræsenterer flertallet af befolkningen).

 9. Af Adam pedersen

  -

  Ja, den er god – “det er frivilligt at deltage”… er det også frivilligt om man må være uenig eller ej?

  Og nej, det er ikke “forbudt at debattere” noget som helst (… helt ærligt, det er jo et infantilt argument). Ligesom det vel heller ikke er forbudt også at deltage i debatten.

  Man kan meget rimeligt mene at “de ansvarlige” har forsømt Købmagergade alt for længe.

  Men jeg har svært ved ikke at se, at kritikken her kommer helt ualmindeligt sent – i betragtning af at processen nu har kørt derudaf i et års tid, og fortsætter så hurtigt som sådan et projekt nu kan.

  Jeg mener derfor din kritik bliver aldeles irelevant.

  Og jeg må undre mig over hvorfor den overhovedet kommer, når du nu er så godt inde i det hele?

  “arkitekturr i hverdagen” bør vel ikke betyde at behandlingen af emnet er underlødig. Og det mener jeg simpelthen den er i dette tilfælde.

  Venlig hilsen

  Adam (selv-brokkehovede-æv-bæv-bussemand)

 10. Af ofit reti

  -

  Købmagergade er desværre dømt til at blive en uundgåelig fortsættelse af det man kalde Shawarmabæltet: Nørrebrogade.
  I Shawarmabæltet er Frederiksborggade, Israels Plads og hele området omkring Nørreport allerede blevet indlemmet.
  Grimme, snavsede butikker og fastfoodbikse, masser af graffiti og beskidte gader er kendetegnende for en igangværende urban nedbrydningsproces.
  Resten af den indre by går langsomt samme skæbne i møde. Se bare på Strøget ved Rådhuspladsen.
  Det er blot et spørgsmål om tid.
  Den indre by kommer om få år til at ligne en skøn blanding af Mosgadishu og Kampala.

 11. Af Marlis Frederiksen

  -

  Fuldstændig enig
  Til de byer der gør noget ekstraordinært hører også Odense. Det er en fornøjelse at se de flotte fliser overalt. Jeg forlod København for 6 år siden og allerede dengang var der tale om at NU skulle der gøres noget ved Købmagergade men det sidste og nuværende bystyre er ikke i stand til at gøre noget radikalt. Jeg går ud fra at de som sædvanligt mangler penge til den slags. Det er jo også dyrt at bekoste et ungdomshus og det må jo komme i første række. Men hvis de prøver at drive turisterne væk på grund af elendige veje, graffiti, tårnhøje parkerings-
  afgifter og dyre priser, ja så er det lykkedes. Tillykke siger jeg bare.

 12. Af Thomas Rasmussen

  -

  Så længe man har et par tarvelige og inkompetente politikere som Bondam og Ritt Bjerregård i spidsen for kommunen bliver der ikke ændret noget. Københavns Kommune har den fhv. klart største administrationsudgift af alle kommuner i landet og i stedet for at bruge pengene på ligegyldige paragrafryttere burde man bruge pengene på drift og vedligehold og så iøvrigt gøre noget ved alle de forældresvigtede ballademagere som ødelægger det for det store flertal!

 13. Af Bjarne Bisgaard

  -

  Tja – når jeg vender hjem fra diverse metropoler i den ganke verden, så græmmes jeg og skammer mig over det svineri og manglende vedligeholdelse der efterhånden præger København. Hvad fanden har vi gang i?????

 14. Af Peter Olesen

  -

  Kære Marlis
  Du har helt ret, Odense er rigtig godt med, især synes jeg, at Overgade-belægningen er i topklasse, endda med klar markering til cyklister i brostenene.
  vh Peter

 15. Af Jens Hansen

  -

  @Thomas Rasmussen

  “Så længe man har et par tarvelige og inkompetente politikere som Bondam og Ritt Bjerregård i spidsen for kommunen bliver der ikke ændret noget.”

  Nu ligger det mig meget fjernt at forsvare Ritt eller Bondam, men jeg tror dog ikke det nytter noget at udskifte dem. København ligner efterhånden de storbyer man ser i den 3. verden, og den udvikling er såmænd ganske naturlig eftersom Københavns Kommune har en meget høj andel af indvandrere fra 3. verdenslande. Det kan nok så store stigninger i budgettet for rengøring og vedligeholdelse ikke lave om på.

  Man ser iøvrigt det samme fænomen i mange af de Britiske byer. Her er der ofte store byområder, der har en høj grad af ikke-vestlige indvandrere, som minder om det man kan opleve i storbyer i 3. verdenslande.

 16. Af otto barreth

  -

  @Jens Hansen kl.14.18

  Jeg er enig,men kan ikke lide de opgivende holdning.
  I min lille by med ca. 18.000 indbyggere sørger de ansvarlige for at holde byen skinnende ren,udbedrer gadebelægning….ikke kun med asfalt,men med de materialer som oprindelig var anvendt i den gamle middelalderby.Tilplanter hele tiden med årstidens blomster,sætter stativer op med “hundeposer”,og giver store bøder for svineri.Byen er iøvrigt videovervåget i stor grad,hvilket ingen har modsat sig….tværtimod.
  DER SKAL NYE KRÆFTER TIL PÅ RÅDHUSET, vi ser frem til næste valg.
  GIV ALDRIG OP! FOR KØBENHAVN ER/VAR EN PERLE.

 17. Af Peter Olesen

  -

  Kære Jens Hansen
  Det lyder skønt – hvad er det for en by med al den pos. orden? Køge? Ebeltoft? Ringkøbing? Fortæl fortæl…Jeg er ikke spor opgivende vil bare forsøge at forbedre og ruske op…min gode erfaring er i mange sammenhænge, at debat kan flytte holdninger, læs hjælpe. Hvem udsteder bøderne: politiet på gaden? eller?
  vh peter O

 18. Af Peter Olesen

  -

  Jeg mente Kære Otto , lad os høre, hvor du bor…
  vh PO

 19. Af Kim Olsen

  -

  @Jens Hansen
  Mener du at det er indvandrene der går og sparker hul i belægningen på Købmagergade?
  Og mener du det er indvandrene der smider cykler overalt, og specielt ved Nørreport station? Næh, det er såmænd etniske danskere hvilket du kan overbevise dig selv om ved at gå en tur i byen…
  Jeg er enig i at København i nogle områder er tarvelig at se på, men det har bare ikke noget med indvandringen fra 3. verdenslande at gøre.

 20. Af Thorsten Pedersen

  -

  Naturligvis har Peter Olesen ret – Købmagergade er en skændsel. Men ikke kun belægningen, også de mange udendørs butiksudstillinger, mere eller mindre lovlige gadehandlende, ustyrlige cyklister, som ikke accepterer begrebet “gågade” og slet ikke kender til hensynsfuld parkering af stålhesten, og – måske værst – de utallige vare- og lastbiler, der helt ignorerer “kl.11-reglen” og er væsentligste årsag til de mange knækkede fliser. De sidstnævnte faktorer gælder i øvrigt også Strøget og øvrige gågader. Men det er jo københavnernes eget valg – vi genvælger ubehjælpsomme politikere og finder os i misbrug af regler, som pr. definition skulle være til fælles gavn! Skulle en ny udgave af Købmagergade nogen sinde blive til virkelighed kan man tvivle på, at forholdende vil blive ændret i synderligt omfang.

 21. Af niels roed

  -

  hvem har dog fundet på den kunstige solsort omkring Halgren Sko.
  Det burde være forbudt med den slags støjforurening.

 22. Af Jens Hansen

  -

  @Kim Olsen

  “Mener du at det er indvandrene der går og sparker hul i belægningen på Købmagergade?”

  Vej-belægningen??? Hvadf i alverden fabler du om?? Den kan ikke ses p.g.a. al affaldet. Læg så dertil, at samtlige bygninger er overmalet med graffiti, og beboernes tilsyneladende totale ligegyldighed overfor hvordan deres omgivelser ser ud (læs: forfalder), ja, så har du alle tegnene på en 3. verdensby.

 23. Af lisbet foss

  -

  En betjent?
  I vrimlen på Købmagergade ser jeg en stor kraftig betjent. Er ikke vant til synet – tænk, dér går han, og i sådan et kostume, ser egentlig pudsigt ud – jeg må gnide øjne.
  Men fint nok.
  Gågaden er nemlig såden et godt sted at køre på cykel. Mange gør det, enkelte hurtigt! Egoet – den lille lort – skal igennem; så skidt med de andre, som bare nyder at spadsere, med større eller mindre hast.
  ”Der går en betjent dér henne”, råber jeg.
  Glasøjne.
  Selvfølgelig er der ingen betjent.
  Og selvfølgelig sker der ingenting.
  Jo!
  Lige en mindre advarsel.

Kommentarer er lukket.